27 september Norsjö

Systemvetarstudenter vid institutionen för Informatik har varit i Norsjö kommun för att installera basstationer.

IMG_0700-1Basstationen på vattentornet kopplas in. Foto: Ina Klingstedt


I onsdags, 27 september, påbörjades det praktiska arbetet kring WeBeamit, som är ett projekt i samarbete mellan Umeå universitet och Norsjö kommun. Fyra studenter vid institutionen för Informatik, Nicklas Carlén, Jesper Svensson, Gunnar Erlanson och August Forsman installerade två basstationer under dagen. Basstationerna installerades på vattentornet och på skolans tak i Norsjö kommun. Medverkade under dagen gjorde även Ulf Hedestig, lektor vid instutitionen vid Informatik, Ina Klingstedt. Informatör på Norsjö kommun, Inger Johansson, projektledning, och Tommy Holmström vaktmästeritjänster Norsjölägenheter.

Basstationerna förmedlar data från sensorerna till ett system där vidare analys kommer att genomföras. Ett litet antal testsensorer installerades på Norsjös kommunhuset och Norsjös skolområde för att kontrollera att sändning och mottagandet fungerar. Syftet med sensorerna är att effektivisera den Norsjös kommunala verksamheten och utveckla nya tjänster.